Taloyhtiön analyysin tekeminen ja miksi.
Miksi sen pitäisi sinuakin kiinnostaa?
Kun ostat asunnon?Oletko ajatellut mitä ostat kun ostat asunnon kerros/rivitalosta? Ostat asunnon, itsellesi tai vuokralle. Tietenkin. Mutta mitä muuta? Miksi taloyhtiön oikeaoppinen, edes kevyt analyysi auttaa sinua. Joko itse tai jonkun toisen tekemänä. Ja miksi se on erittäin tärkeää?
Ostat osan Taloyhtiötä
Huomioi sana “yhtiö”. Eli ostat osan taloyhtiön osakkeita, jotka itseasiassa antavat oikeuden sinulle hallita tiettyä asuinhuoneistoa. Eli et ostanutkaan asuntoa, vaan osan yhtiötä, osan kokonaisuudesta ja sait käyttöoikeuden tiettyyn asuntoon. Eli kerrataan, et osta asuntoa, ostat palasen yhtiötä. Kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Palasen yhtiötä, sen varallisuutta, tuloja ja menoja. Ja tärkein, olet yksi useasta omistajasta, jotka yhdessä nimittävät hallituksen joka hoitaa yhtiötä. Itse et pysty paljoa yksin määräämään, mihin suuntaan pitäisi mennä. Usein et, vaikka omistaisit useammankin asunnon.
Mutta sehän on sama asia?
Eli nyt omistat osan yhtiötä.Melko vapaasti saat asuntoasikin kunnostaa. Tietyt asiat täytyy taloyhtiöltä varmistaa saako sitä tehdä, mutta esim. seinien värin, keittiön kaapistot ja lattiat saat vapaasti valita. Luvan kanssa suurempiakin jopa tehdä. Voit vuokrata asuntoasi, asua siinä itse, pitää tyhjänä. Sinä päätät. Kunhan päätöksestä ei ole haittaa muille asukkaille. Silloinhan riittänee että katsoo asunnon hyvin ja kun sen hoitaa kaikki ok?
Taloyhtiön vastuu ja asunnon vastualueet.
Eli kun olet itse vastuussa asuntosi ns. sisäpinnoista, on taloyhtiö vastuussa ns. ulkopinnoilta. Sekin vielä auttaa sinua, joten hyvä asia pääosin. Miksi siis analysoida perusteellisesti taloyhtiötä. Taloyhtiön luonteen vuoksi. Suoraan sanottuna erilaisia taloyhtiöitä on yhtäpaljon kuin metsissä puita. On todella hyviä, mihin voi luottaa että kun jotain sattuu niin asiat korjataan. TAI jopa paremmin, mitään harvemmin sattuu kun asiansa tunteva taloyhtiön hallitus on osannut ennakoida ja varautua, että korjata asiat etukenossa. Hyvissä ajoin, mutta sopivassa kohtaa. Ei kuitenkaan liian aikaisin (rahan tuhlausta) eikä varsinkaan liian myöhään (ylimääräisiä kustannuksia osittaiskorjauksista tai kiireellisenä teetettävästä työstä).
Hyvä Taloyhtiö
Eli kun taloyhtiö on oikeasti hyvä, on se suuri turvaverkko ja kaikki toimii kuin rasvattu. Varmasti jopa säästät rahaa kuukausittain, kun taloyhtiötä hoidetaan hyvin ja ammattimaisesti. Ammattimaisuuteen vaikuttaa isännöitsijä, mutta myös hallitus. (Näihinkin voi muuten saada ihan ammattilaisia, “taloyhtiön hallitusammattilaisia”). Mutta sitten kun niitä on niin paljon erilaisia, ihan kuten isännöitsijöitä, välittäjiä, ihmisiä, kaikkia. Kuten kaikissa, hyvä auttaa, huono pahentaa...paljon... Ja molempia löytyy. Ja paljon…
Huono Taloyhtiö
Eli kun taloyhtiö on huono, tai enemmänkin huonosti hoidettu, voi ylimääräiset remontit tuota ylimääräisiä kuluja jotka lankeavat sinunkin maksettavaksi yhtivastikkeiden muodossa. Yhtiövastikkeet voivat olla valmiiksi korkeat, ihan turhaan. Ja lisääkin voi tulla maksettavaa. Puhumattakaan jos “taloyhtiön” vastuualueen laitteisto hajoaa, on ikävä selitellä vuokralaiselle, jolla ei tule vettä tai lämmitystä, tai kun se vesi valuu olohuoneen katosta, että “kyllä taloyhtiö hoitaa, odottele vain”. Harvemmin muuten odottelevat... Eli näitä asioita voi opetella tarkastamaan ja katsomaan. Voisi sanoa, että hyvä taloyhtiö tekee 10v kunnossapitosuunnitelman mm. ja talous on kohdillaan, remontit tehdään ajoissa, ei reagoiden kun jokin viimein pettää.
Miksi taloyhtiön analysoiminen pitäisi olla sinullekkin yksi tärkeimmistä asiosta?
Tähän on yksinkertainen vastaus. Koska, on helpompi muuttaa huono asunto hyväksi yksin, kuin huono taloyhtiö, (usean eri ihmisen kokonaisuus) hyväksi. Ja kun se asunto on ostettu, ei sitä siitä enää pakata ja siirretä muualle. Sama muuten koskee sitä taloyhtiötä. Senkin sijainti on aikalailla kiveen hakattu. Tai ainakin rakennettu. Mieti sitä, kun seuraavan kerran katselet asuntoja. Voit säästyä paljolta vaivalta.